Buzz crew
23.10.2024.

Puma “Suede”

2024 je definitivno godina povratničkih modela kod mnogih brendova, ali meni možda najdraži je Puma “Suede”.

Pravi sneakerheadovi, koji u najmanji detalj poznaju povijest svake tenisice, znaju da je “Suede” dobila svoj jednostavni naziv jer je 1968. kada je izašla (godinu prije nego adidas “Superstar”) bila prva tenisica koja je bila napravljena od antilop materijala (en. suede), koji se tada još uvijek smatrao podosta luksuznim materijalom.

Svoj znak u povijesti “Suede” su ostavlie iste godine nakon što je američki olimpijac Tommie Smith odlučio skinuti svoje “Suedice” i staviti ih na postolje te podići šaku zajedno s Johnom Carlosom u znak protesta protiv rasizma i nepravde prema Afroamerikancima u SAD-u. Ne treba ni reći da je popularnost “Suede” tenisica nakon toga bila ne mjerljiva sa bilo kojim drugim modelom na tržištu.

Ja se pak sjećam da sam kao klinac 90ih po gradu viđao breakdancere, skejtere, repere i ekipu koja je bila dio te scene u “Suedicama” svih boja sa fat-lace debelim vezicama. Jedino što sam htio tada je da i ja imam jedne takve.

Puma “Suede” imaju jednostavan i casual izgled tako da ih možete kombinirati na poprilično bilo koju odjevnu kombinaciju, a garantiram da će vam trajati podosta dugo jer kroz povijest nikad nisu izgubile svoju izdržljivost.

Nema sumnje da su Puma “Suede” jedne od najkultnijih tenisica sa velikim utiskom na kulturu i gotovo da nema osobe koja može reći da ih u nekom trenu nije imala ili, ako već ne to, da ih nije htjela imati.

Na svu sreću eto prilike da budu dio vaše kolekcije i povijesti jer ih možete pronaći u Buzz trgovinama ili online.

 

Zembo

 

Slični članci